Μήνυμα προέδρου

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος, τον φορέα που φιλοδοξεί να αποτελέσει την εγκυρότερη, την πλέον σύγχρονη και την συνεχώς ανανεούμενη «τράπεζα πληροφοριών» για τις παθήσεις του παγκρέατος, την έγκαιρη διάγνωσή τους και την βέλτιστη θεραπεία τους.

Την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, έχει σαφέστατα αναγνωριστεί ότι τα νοσήματα του παγκρέατος απαιτούν ειδικότατη, βαθειά και πιστοποιημένη γνώση για την αντιμετώπισή τους και όχι απλώς κάποιον «έμπειρο χειρουργό». Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ τα λεγόμενα Κέντρα Αναφοράς ή Κέντρα Αριστείας (Referral Centers, Centers of Excellence). Ειδικώς η χειρουργική του παγκρέατος θεωρείται η πλέον απαιτητική και προχωρημένη υποειδικότητα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε περισσότερα από τα μισά ονομαστά, πασίγνωστα πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ, διευθυντές είναι παγκρεατικοί χειρουργοί. Αυτά τα Κέντρα Αναφοράς δεν αποσκοπούν μόνο στην άριστη εφαρμογή των πλέον προχωρημένων χειρουργικών τεχνικών, αλλά αναπτύσσουν και μεγάλη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, στην ορθολογική επιλογή και εφαρμογή των διαφόρων διαγνωστικών, επεμβατικών και θεραπευτικών μεθόδων, ώστε η θεραπεία να γίνεται χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς επιπλοκές και με την μέγιστη αποτελεσματικότητα.   

Φιλοδοξούμε ο ιστότοπος αυτός να αποτελέσει την πιο επιστημονικά έγκυρη και συνεχώς εμπλουτιζόμενη ψηφιακή πύλη στη χώρα μας για ολοκληρωμένη, σύγχρονη, κατανοητή και βασισμένη σε αυστηρά επιστημονικά δεδομένα πληροφόρηση των συμπολιτών μας σε όλα τα θέματα που αφορούν, τις νόσους και τη χειρουργική του παγκρέατος. Παράλληλα, σε αυτή την ιστοσελίδα θα παρουσιάζονται και όλες οι ερευνητικές δράσεις της παγκρεατικής μας ομάδας για παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης για την βελτίωση της θεραπείας των παγκρεατικών νόσων και  του καρκίνου του παγκρέατος ειδικότερα.

Με βάση την μακρά μας επιστημονική πορεία σε όλα τα παγκόσμια fora της χειρουργικής του παγκρέατος, αλλά και του επιπέδου της κλινικής μας δουλειάς, όπως έχει αποτυπωθεί σε συνεχείς διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις τις τρείς τελευταίες δεκαετίες, στοχεύουμε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος να αποτελέσει τον επιστημονικό θεσμό αναφοράς για το πάγκρεας όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά μέσω της εξωστρέφειας και των ενεργών συνεργασιών μας με τα μεγαλύτερα παγκρεατικά κέντρα ΗΠΑ και Ευρώπης, να αναδειχθούμε σε  φορέα διεθνούς βεληνεκούς,  αποτελώντας «σημείο» συνάντησης και γόνιμου διαλόγου με επιστήμονες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς από τη διεθνή κοινότητα, οι οποίοι μοιράζονται τα ίδια ιδανικά και τους ίδιους στόχους με εμάς.

Με εκτίμηση,
Γρηγόρης Τσιώτος
Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, Mayo Clinic
Διευθυντής Α' Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία
Ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος

pancBG

Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος στοχεύει στην προαγωγή και στην διάχυση της γνώσης για τις νόσους του παγκρέατος και τη σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η δράση του Ινστιτούτου επικεντρώνεται σε τρεις διακριτούς, ωστόσο αλληλοσυμπληρούμενους πυλώνες:

  1. Εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης για τις παγκρεατικές νόσους μέσω της εκπόνησης μελετών και ερευνών που οδηγούν στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.
  2. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, αλλά και των ιατρών στην πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη πρωτοβάθμια περίθαλψη για την έγκαιρη διάγνωση και τη σύγχρονη θεραπεία των παγκρεατικών νόσων.
  3. Επίτευξη συνεργειών με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος για την αποτελεσματικότερη προώθηση των σκοπών του Ινστιτούτου.

testimonials banner